Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Какво още не си видял в Каталуния?

18.Март.2021

Какво още не си видял в Каталуния?

Свързваме обикновено това име с привържениците на ФК „Барселона“, които се идентифицират като „каталунци“, с постоянните политически търкания по отношение на опитите за придобиване на независимост или неизменната „Саграда Фамилия“ и нейният автор, архитекта Антони Гауди.  Каталуния е една от седемнадесетте независими области на Испания и територията и е пълна с находки – исторически, архитектурни, природни или просто местенца, в които човек намира себе си. Барселона е не само столица, но и перлата на Каталуния във всяко едно отношение. Редом с много известните „Саграда Фамилия“, митичния „Камп Ноу“, парка „Гуел“, Аквариума и прочутата „Рамбла“, каталунската столица може да ви предложи още куп неподозирани преживявания. Открийте ги с нас!

  1. Болницата „Св. Павел и Св. Кръст“ /Hospital de Sant Pau i Santa Creu/

Едва ли болница е най-подходящото място за посещение, но когато тя е дело на Доменек и Мунтанер и е едно от най-забележителните творения за своето време, определено си заслужава. Болницата е основана през 1401 г. по време на чумната епидемия, но в края на XIX в. е твърде недостатъчна като капацитет да поеме всички нуждаещи се. Така се стига до нов проект, дело на Доменек и Мунтанер със финансовата подкрепа на банкера Пау Джил. Едно напълно различно от приетото до момента възприятие за болнично заведение. В периода от 1902 до 1930 г. са построени 16 павилиона, съединени с подземни коридори, свързващи различните звена и отделения на болничното заведение. Стилът е блестящ пример на каталунски модернизъм със своите елегантни постройки, съчетаващи в невероятна хармония различни елементи от историята на архитектурата. Съвсем друга е темата за функционалността на комплекса, в който не липсва нищо необходимо и на една съвременна болница - административен център, приемно отделение, спешен сектор, операционна зала, стационар, зала за свиждане, лаборатория, кухня, изолационен сектор. И всичко това в началото на ХХ в! Определено си заслужава да отделите поне два часа за това „откритие“.

  1. Кварталът Грасия /Gracia/

Един от десетте района на съвременната каталунска столица, който от 1850 до 1897 г. се отделя като самостоятелен град, но днес е неизменна част от него с тихите си улици, уютни площади и сгради - истински шедьоври на барселонския модернизъм. Само на няколко спирки с метрото от пл. "Каталуня" кварталът остава далеч от шумните туристически тълпи. Фасадите са белязани с размаха и фантазията на архитектите от "златното поколение", а безбройните магнолии по улиците му придават романтична нотка и сенчеста прохлада. Малките, скрити между сградите площади са изпълнени с типичните "тераси" - маси с чадъри към множеството кафенета и ресторанти. Тук може да намерите не само типичните "тапас", но заведения с различна кухня и традиции - португалска, гръцка, японска, мексиканска, азиатска...

  1. Базиликата „Санта Мария дел Мар“ /Santa Maria del Mar/

Една от най-старите сгради, запазени в Готическия квартал е Базиликата "Санта Мария дел Мар". Строителството и започва през 1329 г. със средства и доброволен труд на жителите на крайбрежния квартал Рибера, а първата служба, отбелязваща откриването и е през 1384 г. Енориашите с много обич я наричат "нашата църква" или "морската катедрала", за да я отличат от строящата се по същото време катедрала, свързана с елита и монархията. Четиридесет и четири години по-късно, по време на земетресение в града пада огромната розета, причинявайки смъртта на трийсетина души. По-късно е направена нова, във фламандски стил, както и нови витражи. Църквата е опожарена през 1936 г. от анархисти по време на Гражданската война. Единадесет дни бушува огънят в храма и унищожава почти всичко запазено до тогава. Не разполагайки със средства за възстановяване градската управа я затваря . В края на шестдесетте години на ХХ в. се организира инициатива за набиране на средства, благодарение на което тя се възражда. До 13.00 ч. базиликата е със свободен вход, а от 13.30 ч. има организирано посещение на различни езици - приятно пътуване през времето и нестандартен поглед към Барселона от покрива и камбанариите на "Санта Мария дел Мар"

  1. Къщата на Еузебио Гуел /Palau Guel/

Palau Güel е истинско предизвикателство за консервативните архитектурни кръгове в края на XIX в. Антони Гауди реализира една напълно нова концепция за конструкция, разпределение и светлина в къщата на фамилия Гуел, която да отговори на високите изисквания на знаменития политик, предприемач и индустриалец и реалностите в края на деветнадесетото столетие.
Изненадващо, първият етаж е предназначен за вход на обитателите и гостите направо с каретите. Там се намира и своеобразният "гараж", както и подстъпите към конюшните в подземното ниво.
Вторият етаж е за представителни нужди - приемна, работен салон, капела и трапезария. В капелата е монтиран орган, за да може да бъде пълноценно участието в религиозни служби в съответното за това време.
Третият етаж е интимният свят на фамилия Гуел -Лопес. Там се намират спалните, будоарите, банята и тоалетните на фамилията. От спалните има малки вътрешни балкони, които позволяват присъствието на служба, без да се налага обитателите да слизат в салона - студен и трудно отопляем през зимата.
На последният етаж са се намирали единадесет помещения, обитавани от персонала, както и килер, пералня и кухня. Истинска революция за времето си - кухнята да е на последния етаж, така че да не минава миризмата, както и не се чува шума в спалните и салоните.
На терасата на покрива излизат комините, декорирани във весели и жизнерадостни цветни мозайки, а от нея се открива впечатляваща гледка към целия град.

 

  1. Хълмът Тибидабо /Tibidabo/

Хълмът ТИБИДАБО се издига покровителствено над Барселона със своите 512 м. височина, високомерно надничайки към морето през Монтджуик /173 м/.
Името произлиза от латински, означава "Ще ти дам" и визира думите на Дявола към Исус, показвайки му от високо цялата прелест на Земята, която би му дал да управлява ако го последва : "…et ait eī tibi dābō potestatem hanc universam et glōriam illōrum quia mihi tradita sunt et cuī volō dō illa" (Лука 4:6).
Гледката наистина е изкушаваща!!!
През 1901 г. на хълма е започнат първият в Испания и трети в Европа атракционен парк, а в периода 1902 - 1961 г. е построен и храма "Светото Сърце"
Комплексът печели небивал успех от интерес по време на Световното изложение в Барселона през 1929 г.


Ако искате с един поглед да обгърнете Барселона и си дадете сметка са истинския облик на града, ТОВА Е МЯСТОТО!

 

  1. Базиликата „Санта Мария дел Пи“ /Santa Maria del Pi/

Santa Maria del Pi /Богородица от бора/ се намира в Готическия квартал на Барселона. Увлечени по модернистичната архитектура на града, предизвикателствата на шопинга и гастрономията, туристите често пропускат едно от готическите бижута на каталунската столица. Църквата е построена през XIV в. с името Santa Maria de los Reyes /Богородица на Кралете/ заради фигурната композиция в олтара изобразяваща поклонението на влъхвите /източните крале/, а популярното име с бора идва от легендата, че в ствола на бор, растящ на днешния площад пред църквата се появява чудодейно изображение на Богородица с младенеца. При земетресение през 1428 г. пада розетона по време на служба и убива десетки души, намиращи се вътре и опитващи да избягат. Сградата е опожарена по време на гражданската война и реставрирана през петдесетте години на ХХ в. от Джусеп Мария Жужол.
От камбанарията се откриват невероятни гледки към Барселона, а изкачването до там е истинско предизвикателство по тясната и извита стълба. При строителството е предвиден и спасителен вариант за енориашите като кулата е преградена на няколко нива, които се превръщат в склад за дълготрайна храна и място за евентуални действия на защитници. Предвидено е в случай на нападения тя да се превърне в крепост.

Всички статии
Блог
Дестинации