Вашата оценка

Екскурзия Исландия

Самолет
София - Рейкявик – Златен кръг: парка Тингвелир, долината Хаукадалур, гейзерите – Строкур и Гейзир, водопада Гълфос, фермата Фридхаймар, кратера Керид – Вик - пясъчната пустиня Мирдалсандур и лавовото поле Елдраун – Национален парк Скафтафел – Ледн
7 дни / 5 нощувки
04.11.2022
от 3422.70 лв.
Дата Цена Запитване
04.11.2022 от 3422.70 лв. Запитване
Програма

 

 ДАТА: 04.11.2022

 Искаме да ви представим едно зашеметяващо северно преживяване до най-атрактивните природни забележителности на Исландия. 

Там някъде на север, земя на завладяващите контрасти, неземни гледки и природа в най-чистият и вид. Изгубеният свят на севера, където вселената се пробужда, за да ни покаже една нова планета.

Каним ви на вълнуващо пътешествие до удивителната Исландия!
 

ПРОГРАМА

 

Ден 1: София - Рейкявик

Отпътуване за Рейкявик от летище София, през Франкфурт. След кратък престой, полет за Рейкявик. Пристигане на летище Кефлавик. Трансфер и настаняване в хотела. Първи впечатления от града, разходка и вечеря. Laugavegur е главната улица на града, тя оживена и пъстра, изпълнена с магазини, барове и ресторанти. Прекрасна пешеходна зона, където можете да отидете в уютно кафене, да изберете традиционен исландски пуловер (лопапей) или да си купите бижу от вулканична лава в многобройните магазини с привлекателни витрини. Нощувка в Рейкявик.

Ден 2: Рейкявик – Златен кръг: парка Тингвелир, долината Хаукадалур, гейзерите  – Строкур и Гейзир, водопада Гълфос, фермата Фридхаймар, кратера  Керид - Вик

Закуска. Днес ще поемем по най-атрактивния и понорамен маршрут на Исландия, Златният кръг– включващ част от природните чудеса на острова.  Ще започнем с Национален парк Тингветлир. Тук е основан и исландският парламент Алтинг. В  националния парк  ще се насладите на чудесни пътеки за разходка, езера и водопади, но най-впечатляващото място е голямата пукнатина Силфра, където се разделят Северноамериканската и Евразийската тектонска плоча. Разлома е единственото място в света, където може да се гмурнете директно между двете плочи, които се отдалечават около 2 см. годишно. Смята се, че водата в Силфра е най-чистата в света.

Следващата ни спирка е долината Хаукадалур, ярко оцветена земя с бликаща пара, известна със своите гейзери Строкур и Гейзир. Строкур изригва на всеки 6-10 минути, достигайки 30 метра височина и е един от около 1000 активни гейзери в света.  Гейзерът Гейзир (Geysir) дава името на всички горещи извори на планетата. Около двата гейзера е пълно с горещи извори и бълбукащи кални басейни.

splashing water under gray sky

На кратко разстояние от гейзерите се намира друга спираща дъха забележителност – водопада Гълфос (Gullfoss). Името му на местен език означава „Златните водопади“, слънчевата светлина го прави да изглежда златист. Водопадът е един от най-емблематичните в Исландия и Европа, впечатлява не толкова с височината си, колкото с това, че водите му внезапно “потъват” в пропастта. Река Hvítá идва от ледника Langjökull и се спуска на два етапа с обща височина 32 метра. Първата каскада е 11 метра, а втората – 21 метра.

waterfalls beside grass field

Следобед ще посетим известната доматената ферма Фридхаймар (Friðheimar). Ще научим за процесите на оранжерийното градинарство в този студен климат с толкова дълга и сурова зима. Забележителното е, че се създава среда с топли средиземноморски условия през цялата година и това дава възможност за почти целогодишно земеделие. Атриумът включва и изложба за използването на геотермално отопление в исландското градинарство.

В южната част по протежението на Златния кръг се намира вулканичното кратерно езеро Керид. То е на повече от 3000 години, различното при него са червените склонове, а не обичайните вулканично черни. Кратерът е приблизително 55 м. дълбок и около 170 м. широк.

blue lake in the middle of brown mountains

Продължаваме към рибарското селище Вик, най-южната част на Исландия. Разходка и вечеря в хотела. Нощувка във Вик.

Ден 3: Вик - пясъчната пустиня Мирдалсандур и лавовото поле Елдраун - Национален парк Скафтафел - Ледниковата лагуна Йокулсарлон и диамантения плаж - Вик

Закуска. Отпътуваме от хотела, като пътят ни отвежда през необятните покрити с мъх лавови полета на Елдраун и черните пясъци на Мирдалсандур (Mýrdalssandur). Обширна пустиня от черни камъни и лава изхвърлени от вулкана Катла, а на заден план ледената шапка на глетчера Вахтнайокутл, обхващащ площ от над 8000 кв. км, с дебелина на леда, варираща между 400 и 1000 м.  Национален парк Скафтафетл (Skaftafell) е вторият по големина парк в Исландия и част от по-големия национален парк Ватнайокул (Vatnajökull National Park). Ненадмината красота, голямо разнообразие от живописни пейзажи, каньони, долини, айсберги, ледени тунели и арки, ледникови езера. Скафтафетл е и най-посещаваното от туристите място в Исландия заради зашеметяващите контрасти.  Ако климатичните условия позволяват ще минем и спрем през едно великолепно творение на природата – магическия каньон Fjaðrárgljúfur – трудно за произнасяне име, но изумително красив.

river between green and brown rocky mountain during daytime

Каньонът е дълбок 100 м. и е с дължина около 2 км. През него преминава река Fjaðrá, която образува живописни картини, осеяни с ледници потоци и вечно зелен мъх. Не случайно е считан за един от най-красивите каньони в света.  След като преминем през няколко по-малки ледника, част от Национален парк Вахтнайокутл, стигаме до ледниковата лагуна Йокулсарлон (jokulsarlon glacier lagoon).

landscape photography of sea and clouds

Тази лагуна се е образувала в началото на 20-те години на миналия век. В Йокулсарлон водата и вятърът са изваяли неповторими ледени скулптури. След зашеметяващите гледки, в края на деня се връщаме отново във Вик. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 4: Вик - плажа Рейнисфяра, глетчера Солхемайокул, водопадите Скогафос и Селяландсфос - Рейкявик

Закуска. След страхотните емоции и впечатления от предходния ден, продължаваме по пътя за нови такива. Отправяме се към невероятно красивия черен плаж Рейнисфяра (Reynisfjara). Намира се в най-южната част на Исландия. През 1991г. е класиран за един от десетте най-красиви нетропични плажа в света. Пет километра черни пясъци, контрастиращи на опасните пенливи вълни и впечатляващи базалтови колони, заснети в седми сезон „На север от Вала“ от сериала „Игра на тронове“. Колоните са създадени в резултат на охлаждането на лавата след изригване на вулкана.

brown rock formation near sea

Оттук се открива гледка към Дирхолай - малък полуостров със скални масиви, едно от предпочитаните места за гнездене на редица редки птици, между които и тъпоклюната кайра. Арката на Дирхолай е естествено оформена и разположена на брега на морето. Мястото е известно и със 120-метровата си крайбрежна алея и прекрасните гледки към южното крайбрежие на Исландия.

Обиколката ни продължава към най-големите и красиви водопади в страната – Скогафос и Селяландсфос. В зависимост от метеорологичните условия в този ден ще може да посетим и глетчера Солхемайокул (Sólheimajökull).

in distant photo of man walking on landscape field with body of water

Скогафос (Sкоgаfoss) е фантастичен водопад, който се намира на около 40 минути от селището Вик.  Тук ще видите мощна 60-метрова водна завеса с ширина около 25 метра. Можем да се изкачим и видим водопада от горе, гледката не е никак за пропускане.

time lapse photography of waterfalls

Следващият фантастичен водопад по пътят ни е Селяландсфос (Seljalandsfoss). Той е наистина впечатляващ, живописен и единствен по рода си - може да се разходите зад него и да усетите мощта на падащата вода.

Пътят минава през пасторални селца, ферми и безброй смайващи пейзажи.

Отново сме в Рейкявик. Настаняване в хотела, кратка почивка и туристическа обиколка на града.

Започваме от центъра на Рейкявик, напомнящ на лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на 19 и началото на 20 век. Ще посетим лутеранската катедрала Халгримскиркя (Hallgrímskirkja) – проектирана в съвременен стил и  висока 73 м, сградата е инспирирана от черните базалтови колони в парка Свартифос (Svartifoss). Продължаваме към скулптурата  Солфар (Sun Voyager), композицията наподобява дълъг викингски кораб, намира се на брега на океана и е чудесно място за фотопауза. Следва къща Хьофди, където се е състояла знаковата среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г. Ще видим Университета, Nordic Hоuse, кметството на Рейкявик – модерна сграда, построена така сякаш плува във водите на езерото Тьорнин. Ще видим още две сгради със забележителна архитектура. Harpa (арфа) е  новата концертна зала на Рейкявик, намира се до пристанището и гледката от последния етаж е прекрасна, а архитектурата отвън – впечатляваща. Друга уникална сграда е Perlan (Перлата). В четири огромни цилиндъра се събира гореща вода, бликаща от недрата на земята и се разпределя по водопреносната мрежа, над тях е разположена тераса, a върху нея огромен стъклен купол, който покрива въртящия се панорамен ресторант. Гледката, която се открива от терасата е запомняща се.

Нощувка в Рейкявик.

Ден 5: Рейкявик – Синята лагуна - Рейкявик

Закуска. Свободно време за опознаване на града със собствено темпо или по желание:

 • Наблюдение на китове (срещу допълнително заплащане)

Една вълнуваща среща с тези впечатляващи животни в естествената им среда. Исландия е едно от най-подходящите места в света за наблюдение на китове. Тук може да видите кашалоти, орки, гърбати китове, редом с тях делфини, а във въздуха от горе им да прелитат редки исландски птици. Още за живота на китовете може да научите в музея Китовете на Исландия. Тук ще се запознаете с над 20 вида китове представени в естествените има размери. Атмосферата е магическа и за това допринасят приглушената светлина и озвучаване със звуци на китовете и други морски обитатели.

 • Посещение на Синята лагуна (срещу допълнително заплащане) 

Синята лагуна е една от най-популярните забележителности на Исландия и това едва ли ще ви изненада. Намира се на полуостров Рейкянес и е само на 40 минути път от Рейкявик. Описанията за нейната вода варират от гореща до леденосиня. Температурата е около 40 градуса и има лековити свойства. Не случайно я наричат „геотермалният рай на Исландия“.

people in blue lagoon Iceland
Дължи името си на уникалния цвят на водата, която е смесица от морска и сладка вода – 2/3 морска и 1/3 сладка – изключително рядко срещана комбинация. Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я доближава до естествените творения на природата. Водата на „Синята лагуна“ е известна по целия свят с лековитите си съставки: минерални соли, синьо-зелени водорасли и бяла глина. В почивния комплекс има медицински центрове, ресторант, бистро, сувенирни магазини. Една от причините Исландия да е „най–щастливото и зелено“ място в Европа за 2007 г. е именно това невероятно кътче. Счита се, че е едно от най-романтичните места на острова. Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух.

Ден 6: Рейкявик – София

Закуска. Свободно време за последна разходка из Рейкявик. Трансфер до летище Кефавлик и полет за Франкфурт. Кратък престой и полет за София.

Хотели
3 нощувки в Hótel Ísland 4* (или подобен)
2 нощувки в Hótel Katla 4* (или подобен)
Допълнителни екскурзии
 • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца и младежи до 11 г.
 • Синята лагуна /Blue Lagoon/ – 85 евро
 • Самолетни билети с летищни такси:  София – Рейкявик – София ;
 • Ръчен багаж с размер: 40 x 30 x 20 см;
 • 5 нощувки със закуска
 • Разглеждане на едни от най-атрактивните културни и природни забележителности на Исландия.
 • Всички трансфери по програмата;
 • Транспорт с комфортен автобус по време на целия маршрут;
 • Всички пътни такси по маршрута;
 • Местен екскурзовод
 • Програма на български език
 • Водач от България
 • медицинска застраховка за пътуване в чужбина с включени мед. разходи свързани с COVID-19
 • Лични разходи;
 • Чекиран багаж от 20 кг.
 • Застраховка "Отмяна пътуване"
 • Допълнителни екскурзии

Оферта № Е93
Блог
Дестинации