Вашата оценка

ШРИ ЛАНКА – ДРЕВНА И КРАСИВА

Самолет
Коломбо - Ватала - Пинавала - Дамбула - Сигирия - Матале - Канди - Перадения - Нувара Елия - Яла - Панадура - Коломбо
9 дни / 7 нощувки
31.03.2022
от 2932 лв.
Дата Цена Запитване
31.03.2022 от 2932 лв. Запитване
Програма

1-ви ден/31.03.2022 София – Истанбул - Коломбо

Отпътуване от летище София с полет на Turkish Airlines в 21:25 ч. Пристигане в Истанбул в 22:55 ч.


2-ри ден/ 01.04.2022 Истанбул - Коломбо

Отпътуване от Истанбул в 01:50 ч и пристигане на летище Коломбо в 15:00 ч. Трансфер до хотел Pegasus Reef 4* (http://www.pegasusreefhotel.com/), Ватала или подобен. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

 

3-ти ден/ 02.04.2022 Ватала – Пинавала - Дамбула

След закуска се отправяме към сиропиталището за слонове Pinnawala, където ще разгледaме уникалния резерват.

Pinnawala – Сиропиталището за слонове е основано през 1975г. за да приюти изоставени и ранени слончета и днес се е превърнало в огромна фамилия. Броят на слоновете е достигнал до 40 сега, включително и бебета слончета, докарани от различни места, има и много новородени слончета в резултат на програмата за развъждане на слонове. Невероятно изживяване, което не е за пропускане.

След това програмата продължава към Дамбула. Пътува се около 2 часа. Следващата ни спирка и едно от най-впечатляващите места в Шри Ланка - Дамбула. Градът е известен с будисткия пещерен храм със същото име. Скалният храм е построен през 1 век преди н.е. от крал Валагамбаху, а днес е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е най-впечатляващият пещерен храм в Шри Ланка. Комплексът е разположен на върха на планината, на височина 350 м ( около 300 стъпала) и се състои от пет отделни пещери с над 2000 кв.м. стени и тавани, покрити със стенописи. Това е най-голямата открита досега в света изрисувана площ. Тук ще видите над 150 изображения на Буда. Най-голямото от тях е колосална фигура, гравирана в скалата, с размери над 14 м. През XII век, по време на управлението на крал Нисанкамала, храмът бил реставриран, а 73 статуи на Буда са били покрити със злато. От този момент той е наричан "Златният Пещерен Храм“. Някои от древните статуи в Дамбула са на възраст над 2000 години. Вечеря и нощувка в хотел Sigiriana Resort 4* (https://sigirianaresort.com/)Dambula или подобен.

 

4-ти ден/ 03.04.2022 Дамбула - Полонаруа - Сигирия - Дамбула

Закуска и отпътуване от Дамбула за Старинния град Полонаруа.

Pollonnaruwa - Втората столицата на Шри Ланка, която датира от 11-ти и 12-ти век след Христа. Днес е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще видите останките от Кралския дворец Гал Вихарая, където се намират четири великолепни каменни скулптури на на Буда, в неговите традиционни три пози - “Изправения”, “Седящия” и “Полегналия” Буда. Ще посетите залата за аудиенции, лотосовата баня, статуята на Цар Паракрамабаху и Паракрама Самудрая - езеро, построен от крал Паракрамабаху Велики. Полонарува е осеяна с реставрирани руини. Сред тях най-впечатляващи са Ланкатилаке, Ватадаге и други останки от бившия храм, пазил единствената реликва от Буда - неговият зъб. След Полонаруа ще се отправим към Сигирия - една от най-интересните природни и исторически забележителности на Шри Ланка, обект на Световното културно наследство.

Сигирия или Лъвската скала се издига живописно на височина от 180 метра над тропическата джунгла. На върха на платото Сигирия се намират загадъчните и привлекателни руините на древен град-крепост. Склоновете на платото са толкова стръмни и недостъпни, че дълго време тук никой не можел да се изкачи. Едва през 18-ти век група ловци успели да преодолеят всички препятствия и били поразени от невероятните гледки. И ето вече няколко века учени от цял свят се опитват да разкрият тайните на планината. Някои смятат, че крепостта е била великолепен дворец на крал Кашиапа, владял тези земи през 5-ти век. Свидетелство за живота в двореца са великолепните стенописи, съхранени до днес. Според други теории прекрасното съоръжение е подарък от краля за монасите от култа Махаяна, които живеели в скалните будистки манастири в района. Защитниците на тази теория смятат, че древните фрески изобразяват сцени с участието на богинята Тара - майка на всички Буди. Предстои ни изкачване до древните руини. Стръмна спираловидна стълба ще ни отведе до световноизвестните фрески. От върха на платото се разкриват чудени гледки, а старинните останки ще предизвикат въображението ви. ЗАБЕЛЕЖКА: Пълният маршрут включва изкачване на значителен брой стъпала. Ако имате затруднения, можете да се изкачите само до някои от по-долните нива на комплекса, които включват световноизвестните стенописи. Отпътуване към Дамбула. Вечеря в хотела и нощувка.

 

5 -ти ден/ 04.04.2022 Дамбула – Матале – Канди

След закуска се отправяме към Канди. ( 1 час и 15 минути).

Отпътуваме за последната кралска столица на Шри Ланка – Канди (70км). По пътя ще посетим градина за екзотични подправки в Матале. Ще разберете защо наричаме Шри Ланка Островът на подправките. С подправките е свързана цялата история на колонизацията на острова. Ще се запознаете с огромното разнообразие от ароматни растения и процеса на отглеждането им. Ще видите демонстрации за използване на подправките в кулинарията и медицината (аюрведа техники), известни по цял свят.

Продължаваме за Канди - древната кралска столица на Шри Ланка, свещено място за будистката вяра. Скрит зад планини и джунгли, над 200 години Канди давал успешен отпор на три колониални държави. През 1815 г градът капитулирал пред англичаните. В миналото името Канди се свързвало с представата за разкош и великолепие. Тук пред вас ще оживеят много от легендите, традициите и фолклора, свързани с митичния град. Вторият по големина град на Шри Ланка е известен преди всичко със своята удивителна реликва - Свещеният зъб на Буда. Той се съхранява в храма Далала Малигава, построен специално за защита на ценната светиня. В продължение на векове право да виждат реликвата имали само кралете и най-висшите държавни служители. Смятало се, че който притежава Зъба, ще властва над страната. Затова той бил винаги добре пазен. Ще минете покрай изкуственото езеро, построено от последния Крал Синхала през 1798 г.

Вечеря и нощувка в хотел Thilanka 4* (https://thilankahotel.com-srilanka.com/)или подобен, Kaнди.

 

6-ти ден/ 05.04.2022 Канди – Перадения - Чаената плантация - Нувара Елия

Закуска в хотела.

Трансфер от към Перадения ( около 30 мин).

Посещение на Кралските ботанически градини Перадения( Perdeniya Royal Botanical Gardens).

Перадения е разположена на 147 акра площ и е основана през 1374г. като градина за разходки и удоволствия на тогавашния крал на Канди. Там растат над 5000 вида растения някои от които са изключително редки, а също и част от тропическия свят на растенията. Градината на подправките и Къщата на Орхидеите са особено популярни сред туристите.

Параденияедна от най-красивите и впечатляващи ботанически градини в Азия. Създадена като градина за удоволствия от Крал Синхала, по-късно Перадения била разширена и обогатена от британците. Тук ви очаква невероятно разнообразие от екзотични дървета, всякакви видове растения и цветя и възможност да попълните албумите си с красиви снимки.

Кралските ботанически градини Перадения, 67 хектара завладяваща красота и ботаническо съкровище съдържат над 4000 вида растения и това е рай не само науката но и за любителите на природата. ( около 2 часа за посещение).

След това предстои трансфер до Nuwаra Eliya и по пътя посещение на Чаената плантация.

Плантацията за чай е започнала своето развитие още през 1824г в Кралските Ботанически градини Парадения, когато първите видове са били донесени от Китай и засадени в плантацията. Британците са засадили голяма част от територията с чай за износ за Великобритания и така започва големият експорт на чай от Шри Ланка по целия свят. През 1996г Шри Ланка произвежда рекордните 258 милиона кг чай.

Nuwara Eliya се намира на 6200 фута над морското равнище. През 1826г. няколко британски офицери излезли на лов из равнините на Нувара Елия и решават да инвестират в това място. Сър Самуел Бейкър решава да докара там сърни, елени, коне, овце и други животни и превръща мястото в типична английска ферма. Цветя и растения са донесени от Великобритания и засадени на това място.

Вечеря и нощувка в хотел Araliya Red 4* (https://araliyared.com-srilanka.com/en/) или подобен в Nuwara Eliya.

 

7-ти ден/ 06.04.2022 Нувара Елия – Национален Парк Yala

След закуска, отпътуване за Националния парк Yala.

Следобедно сафари в парка. Разглеждане на обитателите на парка – диви животни, птици, слонове, леопарди, диви мечки, бизони, крокодили, папагали, чакали и др. Разнообразието от птици наброява над 130 различни вида.

Вечеря и нощувка в хотел Chaarya resort 4* (http://www.chaaryaresorts.com/) или подобен, Yala.

 

8-ми ден/ 07.04.2022 Яла - Гале - Панадура

След закуска – отпътуване за Гале – старинно пристанище на страната до преди построяването на пристанището в Коломбо. По-голямата част от сградите датират от периода на Холандското владичество. Там се изработват дантели, дърворезби от абанос, скъпоценни камъни и полиране.

След посещението се отпътува за плажа в Панадура.

Настаняване , вечеря и нощувка в хотел Jie Jie beach by Jetwing 4* (https://www.jetwinghotels.com/jiejiebeachbyjetwing/) или подобен, Panadura.

 

9-ти ден/ 08.04.2022 Коломбо – Истанбул

Закуска. Освобождаване на стаите в хотела до 11 ч. Свободно време и трансфер до летище Коломбо за полет на Turkish Airlines до София през Истанбул в 20:30 ч.

 

10-ти ден/ 09.04.2022 Истанбул – София

Пристигане на летище Истанбул в 05:00 ч. Полет от Истанбул за София в 07:40. Пристигане на летище София в 08:50 ч.
 

Полетно разписание:

31.03 София – Истанбул 21:25 – 22:55

01.04 Истанбул – Коломбо 01:50 – 15:00

08.04 Коломбо – Истанбул 20:30 – 05:00 (на 08.04)

09.04 Истанбул – София 07:40 – 08:50

 

Важно:

Настаняването в хотелите е след 14:00 ч., а освобождаването на стаите - до 11:00 ч.

Последователността на посещение на включените в програмата обекти може да бъде променена по преценка на местния туроператор.

 

Начин на плащане:

Депозит в размер на 50% от пакетната цена при приемане на офертата и записване.

Доплащане 30 дни преди датата на заминаване. Цените се заплащат в ЛЕВА по фиксинга на БНБ.

 

Условия за анулация и неустойки:

До 30 дни преди датата на пътуването – глоба за самолетните билети, определена от авиокомпанията.

От 30 до 15 дни преди датата на пътуването 100 % от цената на пътуването.

 

Необходими документи:

• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане
• За деца под 18 години – нотариално заверена родителска декларация за съгласие
• За пътуване в Шри Ланка не се прилагат задължителни имунизации и ваксинации. Няма задължителни медицински и здравни изисквания.

 

COVID-19 изисквания за влизане в Шри Ланка:

 • За пътуване до Шри Ланка се изисква отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди излитане от София.;

 • Ваксинираните туристи също следва да предоставят отрицателен PCR тест, направени 72 часа преди отпътуване.;

 • Неваксинираните или непълно ваксинираните туристи следва да предоставят два PCR теста преди влизане в Шри Ланка (един тест преди отпътуване и един тест при пристигане) и тест при напускане на Шри Ланка. Тестовете за влизане и излизане се заплащат допълнително на място - 40 USD на тест.;

 • Неваксинираните или непълно ваксинираните туристи следва да заплатят задължителна местна COVID-19 застраховка - 12 USD.;

 

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Хотели
 • самолетен билет София – Самолетен билет София - Истанбул - Коломбо - Истанбул - София с Turkish Airlines с включен багаж;

 • Летищни такси;

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;

 • Екскурзовод на английски език;

 • Всички екскурзии описани по програмата;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Pegasus Reef 4* (или подобен), Ватала;

 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Sigiriana Resort 4*(или подобен), Дамбула;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Thilanka 4* (или подобен), Канди;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Araliya Red 4* (или подобен), Нувара Елия;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Chaarya resort 4* (или подобен), Яла;

 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Jie Jie beach by Jetwing 4* (или подобен), Панадура;

 • Представител на фирмата по време на пътуването;

 • Медицинска застраховка за пътуване в чужбина с лимит 10 000 EUR.

 • Виза за Шри Ланка - около 40 USD;

 • Входни такси за обектите по програмата - 140 EUR;

 • Изхранване извън посоченото;

 • Разходи от личен характер;

 • Доплащане за ползване на камера в туристическите обекти;

 • Бакшиши за шофьор и екскурзовод;

 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - доплащането е в зависимост от цената на закупения пакет и срока на анулация;

 • PCR тест, направен до 72 часа преди отпътуването за ваксинирани, непълно ваксинирани и неваксинирани туристи;

 • PCR тест при влизане и излизане от Шри Ланка за неваксинирани или непълно ваксинирани туристи - 40 USD на тест;

 • За неваксинирани или непълно ваксинирани туристи задължително се заплаща местна COVID-19 застраховка - 12 USD.
   

  По желание:

 • Напитки по време на хранене и лични разходи;

 • Доплащане за единична стая – 240 евро

 • Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване (около 2% от стойността на пакета).


Оферта № Е59

Блог

Дестинации